Blåbär och vaniljmuffins

kakor / Permalink / 1
125 g smör                                                                                                         16 st
4 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl gräddfil
2 ägg
rivet skal av 1 citron
BÄRFYLLNING:
150 g frysta blåbär
2 tsk strösocker
1 tsk potatismjöl
VANILJFYLLNING:
2,5 dl kokmarsankräm
 
Smält smöret och låt det svalna.Blanda dom torra ingredienserna i en skål.Rör ihop gräddfil, ägg och citronskal.
Blanda blåbär, socker och potatismjöl i en skål.
Vänd samman dom torra ingredienserna med smör, äggblandning och bärfyllningen.
Ställ muffinsformar i en muffinsplåt.Fyll formarna till 3/4.
Spritsa eller klicka lite vaniljkräm i varje muffins.
Grädda mitt i ugnen ca 30 min på 175 grader.
Låt svalna. Sikta ev florsocker över vid servering
 
 

Köttbullar i tomatsås

färsrätter / Permalink / 0
400 g blandfärs
1/2 dl havregryn el ströbröd
3/4 dl mjölk
1 gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 ägg
1 tsk socker
salt, peppar

Tomatsås:
3 finhackade vitlöksklyftor
1 krm chiliflakes
3 msk tomatpuré
2 b finkrossade tomater (jag hade Zeta)
2 msk vit balsamvinäger
1 msk oregano
1 tsk basilika
1 msk socker
salt, peppar

Fräs vitlök och chiliflakes till tomatsåsen i olivolja.Tillsätt tomatpuré och fräs en min till under omrörning.Häll i krossade tomater, balsamvinäger,oregano, basilika och socker. Låt puttra 15 min på svag värme. Smaka av med salt och peppar.
Gör köttbullarna under tiden...
Finhacka löken och fräs den i olja. Låt havregryn el ströbröd svälla i mjölken ca 5 min. Blanda ner lök,vitlök, färs, ägg, socker, salt och peppar. Rulla köttbullar och stek i rikligt med olivolja så dom får färg runtom. Lägg över köttbullarna i såsen och låt puttra på svag värme ca 10 min.
Servera med pasta och parmesanost.
 
 
 

Mazarinkaka

övrigt, lite blandat / Permalink / 0
 
300 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
1,5 tsk bakpulver
3 dl mandelmjöl
 
Smörj en form med avtagbar kant och lägg ett bakplåtspapper i bottnen.
Riv mandelmassan grovt och vispa samman med övriga ingredienser till en slät massa.
Hätt smeten i formen och grädda längst ner i ugnen på 175 grader i 30-35 min.
Jag serverade jordgubbar och glass till min mazarinkaka. Vill man kan man göra en glasyr bestående av:
5 dl florsocker
2 msk mjölk
någon droppe hushållsfärg ex gul el röd
 
 
Till top