Tacokryddade paprikor

färsrätter / Permalink / 1
500 g blandfärs
1 finhackad gul lök
1 påse tacokrydda
1 dl vatten
4 stora paprikor eller 8 små
krossade tortillachips
2 dl creme fraiche
3 dl riven ost

Bryn färsen och låt löken fräsa med tills den är mjuk. Tillsätt tacokrydda och vatten. Låt puttra ca 5 min.
Dela paprikorna på längden och kärna ur dom. Koka i lättsaltat vatten ca 5 min.
Lägg dom på en bakpappersklädd långpanna. Fyll dom med färs. Strö över tortillachipsen. Blanda creme fraiche med osten och klicka ovanpå.Gratinera längst ner i ugnen på 250 grader ca 10 min, tills dom fått fin färg. Servera med bröd,

 
 

Dajmrutor

, övrigt, lite blandat / Permalink / 1
3 ägg
3 dl socker
150 g smör
4,5 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1,5 dl mjölk

Glasyr:
150 g smör
2 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
2 dubbla dajm

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret och häll i mjölken. Blanda alla torra ingredienser.
Rör ner smör/mjölk växelvis med dom torra ingredienserna i äggsmeten.
Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda kakan 15 min på 225 grader. Låt kallna.
Smält smöret till glasyren och rör ner florsocker och vaniljsocker. Ta kastrullen från värmen och rör ner en äggula i taget. Bred glasyren ovanpå kakan.
Hacka dajmen och strö över. Ställ kakan kall så glasyren stelnar.
Skär sedan i rutor.


Kassler och blomkålsgratäng

kassler / Permalink / 0
1 stort blomkålshuvud
1 liten purjolök
500 g kassler
3dl grädde
2 dl riven ost
salt, peppar

Strimla purjon och mjukfräs den i lite smör.
Dela blomkålshuvudet på mitten och skiva det tunt.Lägg hälften i en smord ugnsform.Salta lite och peppra.
Strimla kasslern och lägg den och purjon ovanpå.
Lägg på resten av blomkålen. Salta och peppra. Häll på grädden och strö över riven ost.
Gratinera i 200 grader ca 50 min, tills blomkålen är mjuk.
Jag serverade med tomat, gurka och knäckebröd.

Till top