Citrondrömmar

kakor / Permalink / 0
150 g smör                              ca 50 st
3 dl socker 
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av en citron
1 dl olja
2 tsk bakpulver
5.5 dl vetemjöl

Rör smör och socker smidigt. Tillsätt vaniljsocker, citronskal
och oljan , lite i taget. Rör ner hälften av mjölet blandat med
bakpulvret. Arbeta in resten av mjölet, spar lite till utbaket.
Rulla ut degen i längder och skär i bitar. Forma dom till kulor.
Lägg dom på bakpappersklädd plåt och grädda i ca 20 min
i 150 grader.

Mandelpäron

efterrätter / Permalink / 1
1 stor burk konserverade päron
2 ägg
200 g mandelmassa
1/2 dl råsocker
1 påse mandelspån

Lägg päronen i en smord eldfast form.
Riv mandelmassan och blanda med ägg
och råsocker. Häll smeten över päronen.
Strö över mandelspån. Gratinera i 175 grader
i ca 25 min. Servera med vispad grädde.

Pepparrotskött

oxkött / Permalink / 1
600 g oxgrytbitar         4 pers
3-4 morötter
1 purjolök
2 tsk salt
ca 10 vitpepparkorn
vatten
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 tsk pepparrot (jag tog falkeskogs på burk)

Lägg köttet i en gryta, häll på vatten och häll av igen.
Häll på nytt vatten så att det täcker köttet.
Skala och dela morötterna och lägg ner i grytan.
Tillsätt även purjo, salt och peppar.
Låt koka ca 2 timmar, tills köttet känns mört.
Smält 4 msk smör i en gryta. Vispa ner 4 msk mjöl,
späd med buljong från köttet till lagom konsistens.
Tillsätt pepparrot, smaka av med salt. Tillsätt ev
mer pepparrot. Lägg i kött och morötter och
låt allt få ett uppkok. Servera med kokt potatis.

Till top