Krispiga kotletter

fläskkött / Permalink / 0
6-8 benfria kotletter                    4 pers
spenat (färsk el 1 ask frusen)
50 g smält smör
3 dl corn flakes
2 tsk fransk senap
3 dl riven ost

Lägg spenaten i en ugnsäker form. Använder man den frusna bör den
rinna av innan. Stek kotlettena i smör ca 4 min på varje sida. Salta.
Lägg dom ovanpå spenaten. Blanda övriga ingredienser och klicka
ovanpå kotletterna. Gratinera i 225 grader tills osten fått fin färg.
Servera med tex klyftpotatis och sallad.



 

Kalops

oxkött / Permalink / 0
ca 800 g oxgrytbitar                      4-5 pers
5-6 morötter
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
ca 1 l vatten
salt

Bryn grytbitarna i matfett , salta, och lägg dom i en gryta.
Vispa ur järnet med vatten (ca 1 dl) och tillsätt i grytan.
Skala och dela morötterna i bitar. Lägg dom i grytan
tillsammans med lagerblad och kryddpepparkorn.
Häll på vatten så det täcker köttet. Låt småkoka ca 2 timmar,
tills köttet känns mört.Tillsätt mer vatten under tiden om det
behövs. Red av med maizena till önskad konsistens. Smaka
av med salt. Servera med kokt potatis och rödbetor.






Äpplechutney

inläggningar, saft, marmelad / Permalink / 0
1 kg äpple
2 stora gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 stor röd spansk peppar
2 små kanelstänger
1 tsk riven färsk ingefära
3 dl äppelcidervinäger
4 dl råsocker

Skala, kärna ur och dela äpplena i små bitar.
Skala och hacka lökarna. Kärna ur chilin
och finhacka den. Lägg alla ingredienser utom
sockret i en gryta. Koka upp och låt småputtra
10 min, tills äpplena känns mjuka. Tillsätt socker
och rör tills det löst sig. Låt chutneyn sjuda tills
det mesta av vätskan kokat in och den börjar
bli fast ca 50 min. Rör om då och då. Värm under
tiden glasburkarna i 100 grader i ugnen. Koka upp
vatten och lägg locken däri någon minut. Häll
chutneyn på dom varma burkarna och sätt på
locken. Låt dom svalna och förvara sedan svalt.
Låt stå och mogna 1 månad innan den serveras.
Hållbar minst 6 mån. God till kött, kyckling och
i såser med creme fraiche.

Till top