Kvarngryn med torsk

övrigt, lite blandat / Permalink / 0
4 port kvarngryn
1 grönsaksbuljongtärning
blandsallad
coctailtomater
apetina fetaost

4 portionsbitar torsk (jag köper frusen på band)
Serranoskinka alt parmaskinka

koka grynen i buljong i 15 min. Det står 12 på paketet men jag tycker det är för lite. Låt svalna och blanda sen med sallad, tomater och fetaost.
Linda skinka om varje torskbit och lägg på ett galler i en ugnsform. Jag använde stektermometer och hade inne torsken i 175 grader till tempen var 65 grader. Då var den perfekt.
Serverade med tzatziki
3 dl turkisk yoghurt
1 finhackad vitlöksklyfta
ca 5 cm gurka som rivs och kramas ur
salt och peppar

 
 

Nötstek av fransyska

oxkött / Permalink / 0
 
 
ca 800 g fransyska
2 gula lökar
2-3 morötter
färsk timjan
2 msk kinesisk soja
salt, peppar

Bryn steken så den får rejält med färg runtom på alla sidor. Salta ordentligt och peppra steken runtom. Skala och dela löken i 4 delar och lägg i grytan. Skala och dela morötterna i mindre bitar och lägg ner dom också. Häll över sojan och tillsätt ca 2-3 dl vatten. Lägg ner några timjankvistar. På med locket och låt steken puttra ca 3 timmar , tills den känns mör. Vänd den några ggr under tiden och slå på mer vatten om det kokt bort för mycket. Ta upp steken, låt vila några min och skär den sen i skivor. Sila skyn och häll i en gryta. Tillsätt ca 3-4 dl mjölk alt hälften grädde. koka upp, red med maizena redning. Smaka av såsen med lite gelé (jag hade svartvinbärsgelé) salt och peppar. Jag serverade med potatisgratäng och broccoli. Men det är väldigt gott med kokt potatis också till.
 
 
 
 
 
 
 

Brytbröd

bröd / Permalink / 0
25 g jäst
2,5 dl ljummen mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
1 ägg
2 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

Garnering:
1 ägg
ca 2 tsk linfrö
2 tsk sesamfrö

Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt smör, salt, ägg, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Knåda ihop till en deg. För hand eller med maskin. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i 12 bitar och rulla till bollar. bollarna i en smord springform ca 24 cm i diameter.(jag la bakplåtspapper i bottnen och smorde bara sidorna lätt)Låt jäsa under bakduk i 30 min. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över lin och sesamfrö. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 min på 200 grader. Låt svalna under bakduk i formen.
 
 
Till top