Viktväktarfrallor

bröd / Permalink / 0
2 dl havregryn
25 g flytande margarin
3 dl fingervarmt vatten
1/2 pkt jäst
1/2 msk honung
1/2 dl linfrö
5 dl fullkornsvetemjöl
6 dl vetemjöl

Koka gröt på havregrynen. ( jag gjorde det i micron- havregrynen plus 3 dl vatten) Låt stå och svalna till 37 grader.
Smula ner jäst, vatten, smör, salt och honung i gröten. Rör om ordentligt, jag körde i maskin. Blanda ner fullkornsvetemjölet och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs. Jäs under bakduk i 40 min. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda lite lätt. Forma 20 bullar och lägg på bakpappersklädd plåt. ( jag fick 24 st) Jäs under bakduk i 40 min. Grädda mitt i ugn på 225 grader i 10 min. Låt svalna på galler. Varje bulle är 4 pp.

Tips vid bullbak

kakor / Permalink / 0
Istället för att göra bullar på hela degen gjorde jag en krans på hälften! Kavla ut en rektangel och bred på tex smör, riven mandelmassa och lite kanel. Rulla ihop och lägg i en smord springform ,sätt en muffinsform i mitten så degen inte jäser ihop. Klipp snitt och vik omväxlande höger och vänster. Jag hade rosafärgat pärlsocker, mandelspån ovanpå. Rev över vit choklad när jag tagit kransen ur ugnen.

 
 
 

Julkryddad kyckling

kyckling / Permalink / 0
Har en son som frågade om man inte kunde ha någon kyckling på julbordet som smakade jul?... så här blev den..

2-3 kycklingfileér
spiskummin
kanel
kardemumma
ingefära
svartpeppar
salt

Stek kycklingen i smör och krydda runtom med alla kryddorna. När dom fått färg, häll på lite vatten, sänk graderna och täck med en bit aluminiumfolie. Stek ca 5 min på varje sida. Låt kalla. Skiva upp i tunna skivor.

...kan säga att han blev nöjd!... den smakade jul...
 
 
Till top