Rabarberrutor

kakor / Permalink / 1
 
200 g smör 2 dl strösocker 4 ägg 3,5 dl vetemjöl 1 msk vaniljsocker Rabarberkompott ca 300 g rabarber 1 dl strösocker 2 msk potatismjöl plus 1 msk vatten kokosmaräng 2 äggvitor 1 dl strösocker 2 dl kokos Skiva rabarbern tunt och lägg i en kastrull med sockret. koka under omrörning ca 10 min. Blanda potatismjöl och vatten till redning i en kopp.Ta kastrullen från plattan och rör ner redningen.Låt kompotten koka upp snabbt och ställ sen för att svalna. Rör smör och socker med en elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under fortsatt vispning. Blanda mjöl och vaniljsocker i en skål och rör sen ner det i smeten. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 25 gånger 35 cm. Grädda nere i ugnen i 20 min på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum i en skål. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner kokosen. Bred kompotten på kakan och toppa med marängsmeten. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min på fortsatt 175 grader. Marängen ska få lite färg. Låt svalna, och skär sedan i 30 rutor.

Farmors kasslergratäng

kassler / Permalink / 0

 
4 port kokt ris
ca 400 g kassler
1 b campells champinjonsoppa
1 dl grädde
1 dl jordnötter
salt, peppar
2 dl riven ost

Lägg det kokta riset i botten på en smord ugnsform. Strimla kasslern och lägg den och jordnötterna ovanpå. Häll soppan i en skål, skölj ur burken med vatten och rör ner det och grädden i soppan. Häll soppan över ris och kassler. Salta och peppra. Strö över den rivna osten. Gratinera i 200 grader tills osten fått färg, ca 20 min. Servera med sallad.

 
Till top