Filégryta

fläskfilé / Permalink / 0
600 g fläskfilé                            4pers
1 pkt bacon
2 rödlökar
1 b creme fraiche
3 dl vispgrädde
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
3-4 msk japansk soja
2 tsk tomatpuré
1,5 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar
maizena redning

Putsa och strimla fläskfilén. Stek den lite smör. Lägg över i en gryta.
Strimla baconet och finhacka löken. Fräs i stekpanna så det får lite färg.
Lägg i grytan tillsammans med filén.Rör ner creme fraiche, grädde,
buljong, vatten, soja, tomatpuré och sambal oelek. Låt puttra 5-10 min
på svag värme. Red med maizena och smaka av med salt och peppar.
Jag serverade med färsk tagiatelle och sallad, men även gott med ris
eller ugnsstekta potatis.




Lax med räkor

fisk, inlagd sill, m.m / Permalink / 0
1 lax på ca 1,5 kg (eller 2 fileér                                4-5 pers
2 citroner
1 purjolök
200 g philadelphiaost
1 bunt hackad dill
1 bunt hackad persilja
4 msk mjölk
1 msk ströbröd
svartpeppar
salt
100 g crabmix
100 g rensade räkor ( jag hade färdigskalade, frysta. väl avrunna

Skär bort huvud, stjärt och fenor på laxen. Ta bort mittbenet och skölj den väl.
Lägg den på ett smort fat som tål ugnsvärme. Salta och pressa över saft av
1 citron. Strimla purjon och mjukfräs den i lite smör.Låt den sen svalna.
Blanda den sen med osten, dill, persilja,mjölk, ströbröd, peppar och salt.
Rör sist i hackad crabmix och räkor.Lägg blandningen i fisken. Spara lite
och lägg ovanpå vid servering. Täck med aluminiumfolie och sätt in fisken
i 200 grader i 1 timme. Låt svalna. Dra bort skinnet och garnera med
lite mer fyllning, räkor, dill och citron.
Servera med pressad potatis, sallad och en kall sås.
Jag gjorde med 1 b creme fraiche, 4 msk sweet chilisås och salt.
Även perfekt på en buffé.



Philadelphiabullar

kakor / Permalink / 0
200 g smör                     ca 40 st
4 dl mjölk
50 g jäst
1 krm salt
1dl socker
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör                          Rör ihop smör,ost och florsocker
200 g philadelphiaost                         
3 dl florsocker

Pensling:
1 ägg
strösocker

Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37 grader.
Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker, ägg,
och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt
jäsa under bakduk i 30 min. Dela degen i ca 40 delar
och rulla ut runda bullar. Platta till dom och lägg en
klick kräm på varje, nyp ihop och forma till en bulle
igen. Lägg på en bakpappersklädd plåt och låt jäsa
30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över
pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 min i
250 grader. Låt kallna på galler under bakduk.
Går bra att frysa.





Till top