Pumpasoppa

soppor / Permalink / 0
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 apelsin
1/2 röd peppar
4 dl butternutpumpa i tärningar
7 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
salt, svartpeppar

Skala och hacka lök och vitlök. Skölj och riv det yttersta av apelsinen och pressa ur saften. Dela, kärna ur och finhacka chili. Skala och tärna pumpan.
Fräs lök, vitlök och pumpa i lite olja i en gryta. Tillsätt apelsin skal och saft, vatten, buljongtärningar och grädde. Låt småputtra i ca 20 min. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
Servera med:

2 kycklingfileér
2 krm malen kanel
2 krm malen koriander
1 krm chilipulver
2 krm malen ingefära
0,5 tsk salt
0,5 tsk grovmalen svartpeppar

Häll alla kryddor i en påse. Skär kycklingen i mindre bitar, lägg i påsen och skaka om. Stek kycklingbitarna i lite smör.
Servera kycklingbitarna och gräslök till soppan.

 

Frusen citronmoussetårta

tårtor, bakelser / Permalink / 0
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor

Fyllning:
4 dl vispgrädde
skal och saft av 1 citron, inte för stor
1 dl florsocker
2 äggulor

Dekoration:
2-3 passionsfrukter
1 ask physalis

Riv mandelmassan och rör ner ägg och äggvita. Häll smeten i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Formen ska vara smord , men jag la bakplåtspapper istället. Grädda kakan i nedre delen av ugnen på 175 grader. Låt den svalna
Vispa grädden hårt. Blanda ner citronskal+saft, florsocker och äggulor. Bred grädden över kakan. Täck med aluminiumfolie och frys i minst 4 timmar.
Ta fram tårtan ca 30 min före servering och dekorera med passionsfrukt och physalis. Jättegod!

 
 
 
 
 

Kyckling i ädelostsås

kyckling / Permalink / 0
4 kycklingfileér
ca 200 g färska champinjoner
2 schalottenlökar
3-4 msk kycklingfond
100 g ädelost
4 dl grädde
1 msk kinesisk soja
salt, peppar

Dela kycklingen i mindre bitar och stek i lite smör. Salta och peppra Dela svampen, finhacka löken och stek även den i lite smör. Lägg över svampen i pannan med kyckling. Spola av järnet med ca 1/2 dl vatten och häll det också i pannan Häll på grädde, fond, soja och smula ner osten. Låt småputtra ca 15 min på svag värme. Smaka av med salt och peppar. Jag serverade med ugnsrostad potatis, morot och rödbeta. Hade bara lite smör, lite olivolja, flingsalt och peppar på dom.

 
 
Till top