Fläskytterfile i bakform

fläskkött / Permalink / 0
1 fläskytterfile ca 1kg
3 dl vispgrädde
1 dl lingonsylt
1 köttbuljongtärning
2 msk japansk soja
1/2 tsk sambal oelek
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
 
SÅS:
1 dl vispgrädde
3 msk vetemjöl
1 dl vatten, kallt
spadet från formen
 
Lägg filen i en avlång sockerkaksform.Blanda ihop grädde, lingon, smulad köttbuljong, soja, sambal oelek, salt och peppar i en skål.Häll såsen över köttet och ställ in formen nederst i ugnen på 175 grader. Låt stå ca 1,5 timme.Ta upp köttet och håll det varmt under aluminiumfolie.
Sila av spadet från formen och häll i en kastrull. Tillsätt grädden och låt koka upp. Rör ut mjölet i det kalla vattnetoch rör ner det under vispning i såsen. Låt puttra några minuter under omrörning.Spädmed vatten om den är för tjock. Smaka av med salt och peppar.
Skär upp köttet i skivor och servera med tex hasselbackspotatis, någon grönsak och gele
 
 

Rödbetspaj

matpajer / Permalink / 0
500 g rödbetor
2-3 salladslökar

3 ägg
2,5 dl mellangrädde
1 vitlöksklyfta
200 g fetaost
1 msk oregano
salt, svartpeppar

6-8 filodegsark

Skala rödbetorna och skiva i knappt cm tjocka skivor. i saltat vatten knappt mjuka.
Vispa ihop ägg, grädde, kryddor och finfördelad fetaost.
Fördela ut filodegsarken i en pajform snabbt, annars torkar dom. Pensla med flytande Milda mellan varje ark.
Häll äggstanningen i skalet och lägg i rödbetor och lök.
Grädda i 40-45 min på 200 grader. Strö över lite färsk timjan.Täck med bakplåtspapper om den ser ut att bli för mörk.Gott med en sallad och en bit bröd till.


 
 
Till top