Grekisk pytt

övrigt, lite blandat / Permalink / 0
1 kg fläskfilé

1,5 dl rapsolja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk ingefära
1 krm peppar
2 hackade vitlöksklyftor

Blanda alla ingredienser till marinaden i dubbla plastpåsar. Skär köttet i mindre bitar och lägg i marinaden. Minst 6 timmar, gärna över natten.
 
1 kg potatis i klyftor
3 rödlökar i klyftor
3 skivade tomater
1 gul paprika i klyftor
1 röd paprika i klyftor
1/2 zucchini i bitar
ca 100 g fetaost
 
Skala och klyfta potatisen. Koka ca 5 min.Lägg potatisen i en långpanna, köttet ovanpå och lite av marinaden.Srö grönsakerna ocanpå. Sätt in i 225 grader ca 30 min.Smula över fetaosten och färsk timjan.
 
Sås:2 dl creme fraiche
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 lime både skal och saft
1 tsk honung
salt, svarpeppar
 
 

Rabarber o jordgubbskompott

efterrätter / Permalink / 0
4 rabarberstjälkar
1/2 l jordgubbar
1 vaniljstång
1,5 dl socker

Citron och fläderkräm

4 äggulor
0,5 dl socker
1 msk majsstärkelse
0,5 dl koncentrerad flädersaft
1 citron, både skal och saft
3 dl vispgrädde

Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Dela jordgubbarna i 4 delar. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg alltihop i en kastrull och tillsätt socker.Koka på svag värme under omrörning tills allt blivit mjukt. Låt svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.Rör ut majsstärkelsen i flädersaften.Koka upp grädden och rör ihop med flädersaften.Rör ner den varma vätskan i äggblandningen. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud krämen under vispning till den tjocknar. Låt svalna. Lägg en klick i botten på tex ett glas eller skål. Skeda sen på kompotten. Strö över minimaränger eller smula över stora maränger.

 
Till top