Biscotti, italienska mandelskorpor

kakor / Permalink / 1
150 g hel mandel                             ca 35 st
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
rivet skal av en citron
1 droppe bittermandelolja
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rosta mandeln i torr het stekpanna och hacka den sen grovt.
Dela gulan och vitan i varsin skål.
Rör äggula, socker, vaniljsocker, citronskal, bittermandelolja
och salt. Blanda mjöl, bakpulver och mandel och rör ner.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i den andra smeten.
Forma 2-3 längder och lägg på bakpappersklädd plåt och
grädda i 35 min i 175 grader. Låt svalna något och skär sen i sneda
bitar och sätt in i ugnen igen i 120 grader ca 25 min. Skorporna ska bli torra.
Låt svalna och förvara i tät burk.

Chokladrutor

kakor / Permalink / 0
Finns många recept och namn på dessa kakor, här är en variant

5 ägg
4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
5 msk kakao
300 g smör
2 dl vatten

Glasyr:
2 dl vispgrädde
1 dl florsocker
2 msk starkt kaffe
200 g mörkt choklad
kokos

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl,kakao och bakpulver i en skål.
Rör ner ägg/socker. Smält smöret tillsammans med vattnet
och rör sedan ner i smeten.
Häll smeten i en bakpappersklädd braspanna.
Grädda i ca 15 min. Känn med sticka så kakan inte är kladdig
i mitten.Låt svalna.
Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde, florsocker och kaffe.
Häll över chokladen och rör tills allt smält. Låt svalna något och bred sedan
krämen över kakan. Strö över kokos och ställ svalt. Skär sedan i rutor.
Blir godast om den får stå kallt en stund eller varit frusna.

Min fiskgratäng

fisk, inlagd sill, m.m / Permalink / 0
600 g torsk  (jag hade färsk som min son fiskat i Öresund
1/2 purjolök
10-12 vitpepparkorn
1 msk salt

Koka torsken med övriga ingredienser. Rensa från ben och skinn och lägg i mitten på en smord ugnsform.
Använder man fiskblock så kan man enklast tillaga den i micron.

Koka ca 8oo g potatis. Pressa med potatispress och blanda med:
50 g smör
1 dl riven parmesanost
1/2 knippe hackad färsk dill
salt och peppar

Klicka eller spritsa runt fisken.

Sås: 1 fiskbuljongtärning + 1 dl vatten
1/2 dl vitt matlagningsvin
2 dl grädde
1/2 knippe hackad färsk dill
salt, pepar
maizena redning
1 b kräftstjärtar

Koka ihop såsen och red av med maizena. Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken. Gratinera i 250 grader ca 10 min, tills moset fått fin färg.
Lägg på kräftstjärtarna. Servera med sallad.





Till top