Broccolisoppa

soppor / Permalink / 0
7 dl vatten                                            4-5 pers
600 g broccoli
2 köttbuljongtärningar (el 1,5 msk buljongpasta)
1 dl riven ost
1 dl kaffe el vispgrädde
salt, peppar

Dela broccolin i små buketter.Lägg i en gryta och
slå på vatten och buljong.Låt koka ett par min,
tillsätt ost och grädde.Låt soppan bli varm
och smaka av med salt och peppar.Servera med
en bit bröd.





Jag stekte 1 pkt bacon( som jag lät rinna av på hushållspapper)
och strösslade över.

Köttfärsfyllda crepes

färsrätter / Permalink / 0
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg

Blanda mjöl och salt i en skål.Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en slät smet.
Häll i resten av mjölken, och vispa till sist i äggen.Grädda ca 15 små pannkakor.

Fyllning:
400 g färs
2 morötter
5 dl finstrimlad vitkål
(1-2 vitlöksklyftor)
1 krdm kardemumma
1 krdm svartpeppar
1 msk kinesisk soja
1 msk senap
1 buljongtärning
2 dl vatten
salt
Stek färsen smulig.Riv morötterna och fräs med.Blanda i övriga ingredienser,
och låt puttra ca 10-15 min. Smaka av med salt.
Lägg en klick färsröra på varje pannkaka och rulla ihop.Lägg i en eldfast form,
strö över riven ost och gratinera i 250 grader i ca 15 min.Servera med sallad.

TIPS: en bra rätt när man är många.Kan göras klara i förväg och bara sättas
i ugnen när man ska ha dom.Går även att frysa.






Tekakor

bröd / Permalink / 1
8 dl havregryn                      ca 45 st
1 l lättmjölk
175 g margarin
75 g jäst
1/2 dl socker
1 tsk salt
ca 20 dl vetemjöl

Häll havregrynen i en skål.Låt 9,5 dl mjölk koka upp.
Häll den kokande mjölken över havregrynen.
Låt svälla över natten.Smält margarin och häll det
över grynen.Smula jästen i 1/2 dl mjölk så den löser sig.
Rör ihop allt och låt jäsa 30 min.Stjälp upp degen på
mjölat bakbord.Kavla ut degen och ta ut runda kakor
med ett glas.(el mått) Lägg på bakpappersklädd plåt,
och nagga med en gaffel.Låt jäsa under bakduk 30 min.
Grädda mitt i ugnen 10-12 min i 200 grader.
Kallna under duk.


Till top