Fiskgratäng med kräftstjärtar

fisk, inlagd sill, m.m / Permalink / 1
800 g torsk (el tex kolja, hokí
salt, peppar
1/2 dl vatten
3/4 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
1 dl creme fraiche
2,5 dl vispgrädde
2 tsk tomatpuré
1/2 dl hackad dill
1 b kräftstjärtar i lag

Lägg fisken i en smord ugnsform, salta och peppra
Vispa ihop vatten, vin och fond i en kastrull. Tillsätt creme fraiche, grädde och sist tomatpuré. Låt såsen koka 10 min.Red den om den är för tunn.Tillsätt dillen. Låt kräftstjärtarna rinna av och lägg dom ovanpå fisken.Häll på såsen och gratinera i ugnen på 200 grader ca 20-25 min. Servera med kokt potatis.


Marinerad blomkål

grönsaksrätter / Permalink / 0
1 blomkålshuvud
1/2 dl olja
1/2 dl vit balsamvinäger
2 tsk curry
3 msk strösocker
knappt 2 tsk salt

Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse.Skär blomkålen i små små buketter och lägg ner. Låt ligga i kylen minst 4 timmar. Jättegott tillbehör till grillat.

Mormors marinad

grillat / Permalink / 0
3/4 dl ketchup
1/2 dl kinesisk soja
1 dl farinsocker
3 msk neutral olja
1/2 dl flytande honung

Blanda alla ingredienser i en plastpåse och lägg ner köttet. Låt marinera ca 1 dygn. På bilden har jag fläskytterfilé som jag skurit i lite tjockare skivor och bankat ut. Kycklingfilé blir också gott i denna marinad, även kotletter och fläskfilé. Blir saftigt och mört att sen grilla.Här serverade jag mitt kött till ugnsrostade grönsaker, ädelostsås och marinerad blomkål.(se recept under kategori grönsaker)

Till top