Marinerad skinkstek

fläskkött / Permalink / 0
skinkstek ca 1,5 kg
1 apelsin
3 msk flytande honung
2 msk kinesisk soja
salt, peppar

Skär några jack i steken med en kniv så marinaden träcker ner i den.
Riv skalet och pressa saften av apelsinen. Blanda i en plastpåse med
honung och soja. Lägg i steken och låt marinera minst 4 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg lite smör o botten på en ugnsform, salta
och peppra steken och lägg i den i formen. Stek i ca 1,5 timme. Häll på
lite vatten i bottnen på formen efter en stund. Blir den för mörk så lägg
över ett bakplåtspapper. Tag ut från ugnen . låt vila någon minut. Skär
i tunna skivor. Jag serverade min stek till medelhavsgratäng (se recept
under kategori potatis) och sugar snaps med lite flingsalt.

Vit choklad pannacotta

efterrätter / Permalink / 0
2 gelantinblad                                        4 pers
4 dl vispgrädde
100 g vit choklad

Garnering:
ca 10 frusna jordgubbar
1 msk florsocker

Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten, ca 5 min.
Koka upp grädden och lägg i chokladen (i mindre
bitar)
Krama ur gelantinbladen och rör ner dom i grädden.
Häll upp i glas och låt stå i kylen minst 2-3 timmar.

Tina jordgubbarna och mosa dom ihop med florsockret.
Lägg ovanpå pannacottan innan servering.


Glasstårta med lime

glass / Permalink / 0
300 g mandelmassa
3ägg
2 lime
5 dl vispgrädde
1 1/2 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Garnering: 1 lime

Riv mandelmassan grovt. Dela på äggen och rör ner vitorna med mandelmassan.
Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 20 min. Låt svalna under bakduk.
Tvätta limen och riv skalet, bara det yttersta gröna. Dela och pressa ur saften.
Vispa grädden ganska hårt.
Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker. Blanda äggsmeten med grädde och lime-
skal+ saft. Häll glassmeten över den avsvalnande bottnen i formen och ställ in i frysen
minst 4 timmar. Ta fram ca 30 min innan servering och garnera med lime.



Till top