Kycklingpytt

kyckling / Permalink / 0
4 kalla kycklingfiléer
10-12 potatisar
1-2 gula lökar

Skala och tärna potatisen. Lägg i en ugnssäker form, ringla över smör o rapsolja, salta och peppra. Sätt in i 200 grader .
Skär kycklingen i mindre bitar, hacka löken. Stek på järnet tills löken är mjuk. Blanda alltihop när potatisen är klar i ugnen det tar ca 30-40 min.

Servera med en sås bestående av:
3 dl creme fraiche
1 hackad vitlöksklyfta
1 tsk örtsalt

...... och en sallad bestående av:
rivna morötter
riven vitkål
lika delar vit balsamvinäger och sirap /ex 2 msk av varje.

Detta är en oslagbar kombination...såå gott!!

 

Saffransgröt

efterrätter / Permalink / 1
1,5 dl grötris
3 dl vatten
1/2 tsk salt
7 dl mjölk
3 msk smör
1 påse saffran
ca 1/2 dl socker ( mer efter egen smak)
-
Koka ris, salt,och vatten i ca 10 min på svag värme.
Tillsätt mjölk och smör, koka upp och sänk sen värmen och låt gröten svälla på svag värme ca 40 min utan omrörning.
Är den för tjock efter 40 min späd med lite mer mjölk. Den ska inte vara för tjock för då blir den hård när den kallnar.
Tillsätt saffran och socker.
Jättegod varm med mjölk på eller kall med drottningsylt eller blåbärssylt..

Äpplemarängtårta

tårtor, bakelser / Permalink / 1
Denna tårta gjorde jag till min födelsedag...

4 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
ca 1,5 dl lättsockrad äpplemos
1 finhackat äpple
ca 2 dl vaniljkräm (kallvispad marsan går bra)

GARNERING:
1,5 dl äggvita
3dl socker
ett par droppar ättikssprit
2 tsk florsocker
mandelspån

Smörj och bröa en rund form ca 22 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner vetemjöl som blandats med potatismjöl och bakpulver.Rör om och häll i formen. Grädda bottnen i ca 35 min i 175 grader. När kakan är klar , sockra lite på den och stjälp upp den på ett bakplåtspapper och låt kallna.
När tårtan ska läggas ihop- sätt ugnen på 225 grader. Blanda vaniljkrämen enl anvisning på paketet. Finhacka äpplet och blanda med äpplemoset. Dela kakan i 3 bottnar. Lägg den understa bottnen på ett ugnssäkert fat.Bred på hälften av äppemoset och lägg på en botten. Bred på resten av äpplemoset och vanijkrämen. Lägg på översta bottnen.
Vispa äggvitorna hårt tillsammans med ättiksspriten.Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills marängen är blank och styv.Spritsa eller bred på marängen runt hela tårtan.Srö över flagad mandel och sikta över florsocker. Sätt in tårtan i ugnen och grädda tills den fått fin färg ca10 min. Låt kallna.
Servera med vaniljvisp eller lika delar vaniljkräm blandat med vispad grädde.

 
Till top