Torsk med svamp o räkor

fisk, inlagd sill, m.m / Permalink / 0
6 portionsbitar torsk (frusna på band                                              4 port
ca 200 g färska champinjoner
1,5 burk creme fraiche
1 dl riven västerbottenost (el annan ost med bra smak)
1-2 hackade vitlöksklyftor
1 tsk skånsk senap ( kan uteslutas)
salt, vitpeppar
ca 2 dl räkor
dill
Lägg torsken i en smord ugnsform. Salta och peppra. Sätt in i 200 grader ca 10 min. Halvera svampen och stek i lite smör tills den fått färg.Ta ut fisken och lägg svampen ovanpå.
Blanda creme fraiche, ost,vitlök och senap. Smaka av med salt och peppar. Klicka ut röran över fisken. Sätt in i ugnen i ca 15 min.
Garnera med dill och räkor. Servera med kokt eller pressad potatis och sallad.

 

Rågbröd i långpanna

bröd / Permalink / 0
50 g jäst
4 dl ljummen mjölk
25 g smält smör
1,5 tsk salt
2 msk sirap
8-9 dl rågsikt

Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör tills det lösts upp. Häll i smör, salt, sirap och mjölet, lite i taget. Blanda ihop till en smidig deg. (den är ändå ganska lös)
Låt jäsa under bakduk i 40 min.
Tryck ut degen i en långpanna med bakpapper i bottnen. (ca 20 gånger 30) Tryck ett rutmönster med en degskrapa.Strö lite mjöl över och grädda brödet längst ner i ugnen, 230 grader i ca 15-18 min. Låt svalna på galler, under bakduk. Skär sen i rutor.Dela och ät som en fralla.

 

Färsbiffar med svamptopp

färsrätter / Permalink / 0
400-500 g blandfärs                                         4 pers
1,5 tsk potatismjöl
1 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

250 g färska champinjoner
100 g philadelphiaost
1/2 dl riven ost

Blanda potatismjöl,mjölk, salt och peppar i en bunke. Rör ner färsen.
Forma till biffar och stek i smör. Lägg i en eldsfast form.
Hacka svampen smått och fräs i smör tills den fått färg.
Blanda i en skål med ph-ost och riven ost.
Fördela en klick på varje biff.
Gratinera i 225 grader tills dem fått fin färg.
Jag serverade mina biffar till kokt potatis, blomkål, broccoli, brunsås och gelé.

 
 
Till top