Falukorv i form

korv / Permalink / 0
 
 
lite mer än en 1/2 faluring                                                                   4 pers

200 g philadelphiaost
1 dl finhackad ättiksgurka
1 dl matlagningsgrädde
2 msk ketchup
salt, peppar

Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen. Skär falukorven i skivor och bred en rejäl klick på varje skiva. Lägg i en ugnsform och gratinera på 175 grader i ca 40 min. Blir korven för mörk lägg ett bakplåtspapper över. Jag serverade min korv till potatismos, rivna morötter och lite gurka och tomat.... också lingon så klart!

 
 
 
 
 
 

Kalljästa bullar

kakor / Permalink / 0
 
 
50 g jäst                                                                   ca 40 st
5 dl kall mjölk
2 dl socker
2 krm salt
2 tsk hel kardemumma, stött i mortel
1 uppvispat ägg
ca 14 dl vetemjöl
200 g rumsvarmt smör

Fyllning:
150 g smör
2 dl socker
2 tsk malen kardemumma

Pensling:
uppvispat ägg
strösocker

Dag 1:
Smula jästen i en skål och häll över lite av mjölken. Rör tills jästen lösts upp. Häll i resten av mjölken, socker, salt, kardemumma och ägg. Tillsätt mjölet och arbeta ihop till en deg, enklast i maskin. Dela upp smöret i mindre bitar och arbeta in i degen. Låt degen jäsa i rumstemperatur under bakduk i ca 20 min. Täck därefter degskålen med plastfolie och sätt in i kylen över natten. Ta fram degen och låt stå i rumstemperatur 15 min.
Blanda ihop fyllningen under tiden.
Ta upp degen på mjölat bakbord , dela i 2 delar och börja med att kavla ut den ena till en rektangel. på hälften av fyllningen. Vik upp degplattan på mitten och vik sen ner den andra halvan över. Skär med vass kniv, eller degskrapa remsor så där blir ca 20 st. Tvinna varje remsa och snurra ihop till en bulle. Lägg på bakpappersklädd plåt. Gör samma sak med den andra delen av degen. Låt jäsa under bakduk i ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite strösocker Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 grader ca 10-12 min. Låt svalna under bakduk på galler.

.
 
 
 

Äpplekaka med pepparkakskrydda

kakor / Permalink / 0
3 ägg
3 dl socker
75 g smör
1,5 dl mjölk
4,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
4 stora äpple, skalade och klyftade
3 msk socker
2 msk pepparkakskrydda ( santa maria)

Vispa ägg och socker. Smält smöret och häll i mjölken. Låt koka upp och blanda sen med ägg och sockersmeten. Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Rör ner i smeten. Häll i en smord bröad form. Vänd runt äpplebitarna i socker och pepparkakskryddan. Tryck ner bitarna i smeten. Grädda i 175 grader ca 40 min. Servera med vaniljglass eller bara som den är.

Till top