Kall, marinerad fläskfilé

fläskfilé / Permalink / 1
1 fläskfilé

MARINAD 1
2 msk kinesisk soja
2 msk olja
2 msk chilisås (typ ketchup)
1 vitlök, skivad

MARINAD 2
3 msk vitvinsvinäger
1 msk vatten
3/4 dl olja
1/2 tsk salt
1 tsk socker
2 krm svartpeppar
skal av 1 citron + ca 2 msk saft
1/2 dl hackad persilja

Blanda ingredienserna till marinad 1 i en plastpåse och lägg i fläskfilén.
Låt ligga i kylen ett dygn.
Torka av marinaden och bryn köttet runtom. Lägg i en eldfast form,
stick i en termometer och sätt in i 175 grader. Den är klar när termometern
visar 65 grader. Låt den svalna inlindad i aluminiumfolie.
Skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg upp på ett fat.
Rör ihop alla ingredienser till marinad 2 utom persiljan.
Skeda över marinad 2 ca 1 timme innan servering och klipp över
persiljan. Jag serverade fläskfilén till medelhavsgratäng  (receptet finns
under kategori potatisrätter. Jag uteslöt basilikan.) sallad och lite frukter.
Även gott med potatissallad eller vanlig potatisgratäng.
Perfekt på buffé.



Äpplebullar

kakor / Permalink / 0
100 g margarin                                      ca 45 st
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 dl strösocker
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
175 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk kanel
100 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
4 äpple
Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke (eller assistent)
och rör ut med degvätskan. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Arbeta in nästan allt mjöl till en
smidig deg. Jäs under bakduk i 30 min. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen-utom äpplena.
Skala och tärna dom i små bitar.  Ta upp degen och knåda den. Dela i 2 delar och kavla ut varje del
till ett  mått på ca 30 gånger 50. Bred på fyllningen, strö över äpplebitarna och riv över mandelmassa.
Vik nederkanten på degen in mot mitten, ovankanten viks ovanpå. Skär remsor på ca 1-2 cm bredd
beroende på hur stora bullar man vill ha. Sno ihop remsan till en knut och lägg i en bullform.
Låt jäsa under bakduk ca 25 min. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 6-7 min i 250 grader. Låt svalna på galler, under bakduk.

Fläskfilépanna

fläskfilé / Permalink / 0
ca 700 g fläskfilé
1 röd paprika
1 gul paprika
200 g champinjoner
1 pkt bacon
1 b creme fraiche
2,5 dl matgrädde
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
0,5 msk chilipeppar
ca 1 dl riven ost

Bryn fileén och stek i ugnen i 175 grader ca 35 min.
Bryn svamp och bacon. Strimla paprikorna och lägg
i stekpannan med svamp och bacon. Tillsätt creme fraiche,
grädde, tomatpuré, ost och kryddor. Låt småputtra
någon minut. Skiva fläskfileén och lägg ner den i såsen,
smaka av och salta om det behövs.
Servera med tex ris och sallad.

Till top