Laxtårta

Förrätter / Permalink / 1
200 g kavring
75 g smält smör

Kör kavringen i matberedaren, och tillsätt smöret.
Tryck ut i en form med avtagbar botten.

FYLLNING;
250 g rökt lax
1 finhackad röd lök
2,5 dl vispad mellangrädde
1 b kesella
1 b lätt creme fraiche
5 gelantinblad
2 msk pressad citron
1 krm peppar
1/2 tsk salt

Lägg gelantinbladen i blöt i ca 5 min.
Skär laxen i mindre bitar och blanda
med övriga ingredienser. Smält
gelantinet på svag värme. Rör ner
i laxröran  och blanda väl.
Häll röran ovanpå brödet. Låt stå svalt
ca 4 timmar. Går bra att göra dagen innan
man ska äta den. Garnera med röd stenbitsrom,
dill och citron.
God både som förrätt, ensamrätt med lite sallad,
buffén eller påskbordet.

 


Citronsill

fisk, inlagd sill, m.m / Permalink / 0
4-6 urvattnade salta sillfileér
2 rödlökar
1 purjolök
1/2 dl frusen dill

Lag:
saft av 3 citroner
2 dl vatten
2 1/4 dl socker
10 hela kryddpepparkorn
10 hela vitpepparkorn
1 lagerblad.

Koka ihop alla ingredienser till lagen.
Låt kallna.
Skär sillen i ca 1 cm tjocka bitar.
Varva sill, lök och dill i en burk.
Häll på lagen och låt stå 2 dygn i kyl
innan den ska ätas.
 


Branteviksill

fisk, inlagd sill, m.m / Permalink / 0
1 kg sillfileér
6 dl vatten
1 dl ättika (24%)
2 msk salt

Blanda ingredienserna till lagen.
Drag skinnet av sillen, och lägg
i den i 1 dygn.

Efter 1 dygn: Lägg följande i en glasburk

5 dl socker
40 krossade vitpepparkorn
40 krossade kryddpepparkorn
2 finhackade gula lökar
2 finhackade röda lökar
2 msk citronpeppar
2 smulade lagerblad
1 knippe hackad dill

Skär sillfileérna i mindre bitar och vänd ner i
burken. Låt stå i kylen i 2 dygn innan  den ska
ätas. Jag brukar dela receptet på hälften,
där blir ganska mycket annars.

Till top