Rabarber o jordgubbskompott

efterrätter / Permalink / 0
4 rabarberstjälkar
1/2 l jordgubbar
1 vaniljstång
1,5 dl socker

Citron och fläderkräm

4 äggulor
0,5 dl socker
1 msk majsstärkelse
0,5 dl koncentrerad flädersaft
1 citron, både skal och saft
3 dl vispgrädde

Skär rabarbern i 2 cm stora bitar. Dela jordgubbarna i 4 delar. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg alltihop i en kastrull och tillsätt socker.Koka på svag värme under omrörning tills allt blivit mjukt. Låt svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt.Rör ut majsstärkelsen i flädersaften.Koka upp grädden och rör ihop med flädersaften.Rör ner den varma vätskan i äggblandningen. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud krämen under vispning till den tjocknar. Låt svalna. Lägg en klick i botten på tex ett glas eller skål. Skeda sen på kompotten. Strö över minimaränger eller smula över stora maränger.

 
Till top