Stjälp upp bröd
6 dl vatten, 37 grader
2 tsk salt
1 msk ljus sirap
13 dl vetemjöl + ca 2 dl till utbaket
GÖR SÅ HÄR:
Smula jästen i en bunke, tillsätt det fingervarma vattnet.Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, sirap och mjölet.Arbeta snabbt ihop till en slät men lös deg.
Strö över lite mjöl, och täck bunken med en bakduk.Låt jäsa 2 timmar.
Sätt ugnen på 250 grader.Strö ut 1 dl mjöl på bakbordet och stjälp varsamt
ut degen, utan att knåda.Strö även lite mjöl ovanpå degen. Tryck varsamt
ut degen, utan att för mycket luft går ur den, till måtten ca 35x30 cm.
Skär med en degskrapa upp degen i 5 remsor på längden.Dela varje remsa
i 3 bitar.Lägg bröden på 2 bakpappersklädda plåtar.Grädda genast den första
plåten i mitten av ugnen i 15-18 min, medan den andre ställs lite svalt.
Grädda därefter dessa bröd.Låt svalna utan bakduk, så att skorpan inte
blir mjuk.
