Brytbröd

bröd / Permalink / 0
25 g jäst
2,5 dl ljummen mjölk
50 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
1 ägg
2 dl rågsikt
ca 6 dl vetemjöl

Garnering:
1 ägg
ca 2 tsk linfrö
2 tsk sesamfrö

Smula ner jästen i en bunke och häll på mjölken. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt smör, salt, ägg, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Knåda ihop till en deg. För hand eller med maskin. Låt jäsa under bakduk i ca 45 min. Dela degen i 12 bitar och rulla till bollar. bollarna i en smord springform ca 24 cm i diameter.(jag la bakplåtspapper i bottnen och smorde bara sidorna lätt)Låt jäsa under bakduk i 30 min. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över lin och sesamfrö. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 30 min på 200 grader. Låt svalna under bakduk i formen.
 
 
Till top