Äpplemarängtårta

tårtor, bakelser / Permalink / 1
Denna tårta gjorde jag till min födelsedag...

4 ägg
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
FYLLNING:
ca 1,5 dl lättsockrad äpplemos
1 finhackat äpple
ca 2 dl vaniljkräm (kallvispad marsan går bra)

GARNERING:
1,5 dl äggvita
3dl socker
ett par droppar ättikssprit
2 tsk florsocker
mandelspån

Smörj och bröa en rund form ca 22 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Sikta ner vetemjöl som blandats med potatismjöl och bakpulver.Rör om och häll i formen. Grädda bottnen i ca 35 min i 175 grader. När kakan är klar , sockra lite på den och stjälp upp den på ett bakplåtspapper och låt kallna.
När tårtan ska läggas ihop- sätt ugnen på 225 grader. Blanda vaniljkrämen enl anvisning på paketet. Finhacka äpplet och blanda med äpplemoset. Dela kakan i 3 bottnar. Lägg den understa bottnen på ett ugnssäkert fat.Bred på hälften av äppemoset och lägg på en botten. Bred på resten av äpplemoset och vanijkrämen. Lägg på översta bottnen.
Vispa äggvitorna hårt tillsammans med ättiksspriten.Tillsätt sockret lite i taget och vispa tills marängen är blank och styv.Spritsa eller bred på marängen runt hela tårtan.Srö över flagad mandel och sikta över florsocker. Sätt in tårtan i ugnen och grädda tills den fått fin färg ca10 min. Låt kallna.
Servera med vaniljvisp eller lika delar vaniljkräm blandat med vispad grädde.

 
#1 - - Klara Klingspor:

Tjusig!

Till top