Skållade råglimpor

bröd / Permalink / 0
DAG 1:

2 dl grovt rågmjöl
2 dl rågsikt
7 dl vatten

DAG 2:

25 g jäst
1 dl rapsolja
1 dl ljus sirap
1msk salt
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl

Dag 1: mät upp rågmjöl och rågsikt i en bunke. koka upp vattnet och häll det över. Rör om
och låt stå övertäckt till nästa dag.
Dag 2: smula ner jästen i en skål. Blanda ner olja och sirap, rör till jästen är upplöst.
Blanda med degen från dagen innan och tillsätt salt.
Tillsätt rågsikt och nästan allt vetemjöl och arbeta samma till en smidig deg, lämpligen i maskin.
Låt jäsa under bakduk i 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt.
Forma 2 bröd och lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ytterliggare 2 timmar.
pensla med vatten och grädda i nedre delen av ugnen i 40 min på 200 grader.
Låt svalna under bakduk.





Till top