Äpplebullar

kakor / Permalink / 0
100 g margarin                                      ca 45 st
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 dl strösocker
1 tsk stötta kardemummakärnor
1/2 tsk salt
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
175 g smör eller margarin
1 dl socker
1 msk kanel
100 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
4 äpple
Pensling:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke (eller assistent)
och rör ut med degvätskan. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Arbeta in nästan allt mjöl till en
smidig deg. Jäs under bakduk i 30 min. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen-utom äpplena.
Skala och tärna dom i små bitar.  Ta upp degen och knåda den. Dela i 2 delar och kavla ut varje del
till ett  mått på ca 30 gånger 50. Bred på fyllningen, strö över äpplebitarna och riv över mandelmassa.
Vik nederkanten på degen in mot mitten, ovankanten viks ovanpå. Skär remsor på ca 1-2 cm bredd
beroende på hur stora bullar man vill ha. Sno ihop remsan till en knut och lägg i en bullform.
Låt jäsa under bakduk ca 25 min. Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 6-7 min i 250 grader. Låt svalna på galler, under bakduk.

Till top